Select Your Style

Choose your layout

Color scheme

Svaka nova generacija ima posebnu draž

Svaki oktobar za Pametne korake je poseban jer tada započinjemo novi ciklus druženja sa našim polaznicima. Susrijećemo se sa novom djecom, ćutljivijom ili društvenijom, sa različitim karakterima i izazovima koje imaju. Pored starijih polaznika, koji su sa nama već godinu, dvije ili od samog formiranja Pametnih koraka, priključuju nam se novi, dodajući nove boje grupi kojoj pripadaju.

Svako od njih traži svoje mjesto – bilo da se radi o odnosu sa vršnjacima ili sa trenerom. U početku, treba vremena da dijete shvati da u treneru ima prijatelja prije svega a onda i osobu koja će ga podučiti onome čemu je program namijenjen. Srećom, izgradimo atmosferu da im nije potrebno mnogo vremena da spoznaju pomenuto.

Sedmomjesečno druženje, koje je pred nama, počelo je prošle nedelje za polaznike iz Podgorice i Budve. Interesovanje je, kao i svake godine, veliko. Stavljajući akcenat na socijalne i emocionalne kompetencije, treneri Pametnih koraka se trude da stvore kohezivnu sredinu u kojoj će svako dijete moći da iznese svoje stavove, razmišljanja i bez ustručavanja ispolji emocije.

Poznato je da se sa djecom radi u malim grupama, najviše do osam članova, te je samim tim omogućena konekcija među vršnjacima i sa samim trenerom. Tokom sedam mjeseci, prolazimo kroz dvanaest navika koje smatramo navikama uspješnih ljudi. Iste te navike, pomažu djeci da na samom kraju programa, kao kruna naučenog, organizuju i sprovedu svoj prvi mali biznis – prodaju limunade. Tada većina prvi put zaradi novac. Imaju mogućnost da osjete kako je ponuditi proizvod i zaraditi novac za uloženi trud.

Ono sa čime se roditelji susrijeću u poslednje vrijeme usled masovne upotrebe tehnologije jeste nedostatak fokusa kod djece, teškoće prilikom uspostavljanja kontakta sa vršnjacima, međusobno nepovjerenje i sl. Međutim, na početnim časovima uočimo šta predstavlja izazov djetetu i na isti stavljamo akcenat u narednom periodu.

Mnogo roditelja i djece je prošlo kroz naš program i svako od njih vidi benefite našeg rada. To je primjetno, nakon mjesec, dva, godinu ili dvije – zavisno od djeteta. Na početku samog programa, kao i na kraju, treneri i roditelji ocjenjuju dijete po određenim kompetencijama. Tu se najbolje vide postignuti rezultati. Ono što je naše iskustvo pokazalo za prethodne tri generacije jeste činjenica da se lična odgovornost kod djece drastično povećala. Završavaju svoje obaveze na vrijeme, ne odlažu zadatke za kasnije, imamo osjećaj da se možemo osloniti na njih. U prilog tome govori primjer dječaka iz prethodne generacije koji je značajno popravio ponašanje tokom pohađanja programa. Od vragolastog dječaka koji je svima upadao u riječ, završavao tuđe rečenice i svojim šalama prekidao nastavu, na kraju smo vidjeli isto to dijete koje pažljivo prati časove, strpljivo čeka momenat da nešto podijeli sa nama i zna da prepozna kada je vrijeme za šalu. A sve to za sedam mjeseci. Zato što je svaka promjena proces a proces po svojoj definiciji zahtijeva vrijeme.

Nadamo se da će i četvrta generacija po redu uživati sa nama i da će sve naučeno, prvo primijeniti sredinom sledeće godine, na još jednoj prodaji limunade a kasnije u važnim životnim situacijama. Za svaki savjet i podršku – mi smo tu.

Još uvijek ste u mogućnosti da upišete Vaše dijete! Više informacija putem sajta www.pametnikoraci.me ili putem maila prijava@pametnikoraci.me.

No Comments

Enroll Your Words

To Top